Érdemes külön ledugaszolni fél liternyit a most kifővő házipálinkákból, vagy kimérni öt decit az elmúlt évek legjobbjaiból. A Csabagyöngye Kulturális Központ 2016 elején is megrendezi ugyanis a Békés Megyei Házipálinka Versenyt.
A Csabai Farsanghoz kapcsolódó versenyen azok a Békés megyeiek vehetnek részt, akik itt, a megyében főzték, vagy főzették ki saját cefréjüket.
A szervezők nevezésenként fél liter pálinkát várnak a főzőktől és főzetőktől. A nevezési díj pálinkánként 700 forint. Az italokat a kitöltött nevezési lappal január 16-ig lehet leadni a kulturális központban (Széchenyi u. 4.), hétfőtől szombatig 7:45 és 21 óra között.
Minden bizonnyal színes lesz egyébként a március elsején megrendezésre kerülő pálinkaverseny. Vadgyümölcs, nemes gyümölcs, szőlő törkölypálinka, vegyes, valamint érlelt pálinka (tehát az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet legalább három hónapig érleltek fahordóban), ópálinka (az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet legalább egy évig érleltek fahordóban) és ágyas pálinka (az a gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább három hónapig) kategóriákban értékel majd a zsűri.
A zsűri tagjai: Adamik Anikó (okleveles pálinkabíráló és -főző mester, okleveles élelmiszer mérnök, ügyvezető, Gyulai Pálinka Manufaktúra), Hornung Zoltán (okleveles pálinkafőző mester, Gyulai Pálinka Manufaktúra), Ignácz Tibor (pálinkamester-szakmérnök, Hármas Körös Pálinka Manufaktúra, Gyomaendrőd), Mokran János (okleveles pálinkabíráló és -főző mester, Árpád Pálinka, Békéscsaba) és Fabulya Attila (okleveles pálinkabíráló, Csabai Pálinka Klub, a zsűri elnöke).
A nyilvános zsűrizést 2016. január 25-30. között rendezik a Csabagyöngyében. A zsűri nem csak minősíti a párlatokat, de különböző elismerésekkel is díjazza azokat. Az év házipálinkáját pedig jövőre is elhelyezik a Csabai Pálinka Klub vitrinjében.
További felvilágosítás kérhető Varga Gábortól a 66/449-222-es és a 30/456-7227-es telefonszámokon vagy a vargagabor@csabagyongye.com e-mail címen.
Forrás: www.csabagyongye.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése