2015. november 16., hétfő

Felolvasószínház ’48 helyi történéseiről


Bartus Gyula "Ez is negyvennyolc" című drámájának felolvasószínházi bemutatóját rendezi 2015. november 18-án a Csabagyöngye Kulturális Központ Békéscsabán.

A darab 1848 Békés megyei történéseiből jelenít meg párat.

Világmegváltó események zajlottak le Európában az 1848-49-es forradalmak időszakában – írja a szerző a színműről. Egész Európa forrt és lázasan küzdött a szabadságáért és függetlenségéért. Így, Magyarország is harcolt azért, hogy a Monarchiától elszakadhasson és saját, nemzeti és gazdasági politikát építhessen ki magának. 

Magyarország, már akkor is főváros-centrikus volt, melynek következtében az események jelentős része és a szabadságharc látványos történései, ott zajlottak le, a pesti polgárok szeme láttára… A darab címe: Ez is negyvennyolc. Bartus Gyula a címadást azzal magyarázza, hogy egészen más dolgok történtek vidéken és így Békés megyében is, mint amit az utókor később fölvázolt a történelemkönyvekben. 

Itt nem hangzott el a Nemzeti dal, mint Pesten, a múzeum lépcsőjén. Itt nem integettünk a dunai kikötőben a Bécsbe induló gőzhajóról, amely nagy reményekkel futott ki a vízre, a küldöttség mellén lévő hatalmas kokárdákkal. Itt, Békés megyében, Orosházán, parasztlázadás volt, melyet levertek és megtoroltak. 

Békés Csabán Kossuth ellopott kardjait, melyet a nemzetőrsereg felfegyverzésére szánt és küldött, pénzért árulták az embereknek – fogalmaz a Jókai Színház Jászai- díjas színművésze. A színdarabban azt próbálom, már-már groteszkbe hajló jelenetetekkel megmutatni, hogy minden nehézség ellenére, micsoda sikerek születhettek mégis a nemzetben.
Mert az emberek tenni vágyását áthatotta a szabadságért való küzdelem odaadó hite és feltétel nélküli hazaszeretete – írja az Ez is negyvennyolc című drámáról a szerző, Bartus Gyula. 

A produkció több annál a felolvasószínházi élménynél, mint amivel a legtöbbször találkozhatnak az érdeklődők. Abban ugyanis valóban egy teljes társulat működik közre: a Békéscsabai Jókai Színház színművészei és színiiskolásai, gyermekszereplők és a Vésztői Kis Bálint Református Általános Iskola diákjai. 

A november 18-i produkcióra a belépés díjtalan. Az előadás (az elsődleges célközönség, a diákok miatt) délután 3 órakor kezdődik. A részvételi szándékot érdemes előzetesen jelezni a vargaanna@csabagyongye.com e-mail címen, vagy a 20/598-4102 telefonszámon Varga Annánál.

Forrás: www.csabaradio.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése