2015. november 12., csütörtök

Gospel karácsony Békéscsabán


Az America’s Got Talent döntőjében is szerepelt Virginia State Gospel Chorale ad koncertet 2015. december 13-án Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Nem pusztán a legautentikusabb, de az egyik legjobb előadója a gospel műfajnak a Luca napon, Békéscsabán fellépő kórus. A Virginia State Gospel Chorale 1971 óta kápráztatja el máig is egyre bővülő közönségét, s a közösséget nem kerülték el a szakmai elismerések sem. Többször jártak Európában, 2005-ben a Vatikánban is énekeltek. Felléptek már Magyarországon is: a 2009-2010-es évek fordulóján tett európai turnéjuk során.

A korábbi sikerek ellenére az igazi áttörést az America’s Got Talent hozta el a kórusnak. Tudva, hogy a tehetségkutató produkció élő adásáig eljutni is hatalmas teljesítmény, a sorozat 2013-as szériája tette világszerte ismertté és népszerűvé őket.
Békéscsabára december 13-án hozzák el a tradicionális észak-amerikai zenét, az Egyesült Államok kultúrájának egyik legismertebb védjegyét.

A koncertre 3500, 4000 és 4500 forintos áron már kaphatók a jegyek.

A gospel egy zenei stílus, amit a keresztény vallási életben használnak egyéni vagy közösségi hitük zenei kifejezésére, illetve vallásos alternatívát nyújtani. Zenei műfajként az evangéliumi tanítások és történetek érzelemtől átfűtött formában történő, előképzettség nélkül is érthető előadása.

A műfaj az Amerika földjére behurcolt, kettős teher alá került, színes bőrű rabszolgáktól ered. Egyrészt el kellett sajátítaniuk az angol nyelvet. Másrészt pogányoknak tartották őket, és elkezdték őket keresztény hitre téríteni. Ezek az emberek néhány nemzedék után valóban kereszténnyé is váltak, az ezzel kapcsolatos ismereteiket és a lelkükben átélt érzelmeket pedig a maguk örökletes zenei formájában kezdték kifejezni.

Az eltérő típusú vallási közösségekben eltérően értelmezhetik a gospel zene jelentőségét és előadását, és ugyanúgy elhangozhat nem vallásos jellegű rendezvényeken, esetleg hangversenyeken, mint a templomban, de összességében az összes gospel mű lényege Isten és Jézus tiszteletében rejlik. Ma már megszokott dolog a keresztény templomokban a tapsoló, ritmusra egyházi dalokat éneklő hívők látványa.

A gospel zenében előtérbe kerülnek a vokálok, a szövegek pedig vallásos színezettel rendelkeznek. Több fajtája tartalmazhat zongora vagy basszus- és elektromos gitár kíséretet, de egy komplett zenekar is játszhatja. A gospel előadói közül néhányan orgona kísérettel énekelnek (a legismertebb ilyen előadó Mahalia Jackson volt).

Forrás: www.csabagyongye.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése