2016. május 18., szerda

8. Komolyan lazulós Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeumban


A 8. Komolyan lazulós című rendezvény 2016. június 3-án, pénteken, 17.00 órás kezdettel kerül megrendezésre Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeum Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjteményében.

A Komolyan lazulós című rendezvénysorozat keretén belül eddig mindig olyan vendégek mutatkoztak be, akik fő tevékenységük, a képzőművészet mellett a zenében is jártasak. Most először a sorozat történetében, kicsit bonyolítva a dolgot, nem csak ezt a fajta komplexitást reprezentáljuk, hanem tágítva a kört, egy egész család léptékében gondolkodva, megmutatjuk milyen az, ha mindenki kreatív és mindenki aktív, de más-más területen viszik sikerre a tehetségüket.

A Komolyan lazulós című estek következő vendége Lóránt János Demeter festőművész és családja + Lous Stuijfzand (NL) képzőművész.

Lóránt János Demeter Munkácsy-díjas alkotó a megyéből elszármazva, ám a mai napig itt is szívesen és jellemzően tartózkodva képviseli groteszk munkáival a valóságot. Társa, a holland Lous Stuijfzand képzőművész, a táj ihletése alatt dolgozó klasszikus alkotói területeken tevékenykedik. 

Utánuk, az irányt mutató édesapa gyermekei követik majd a sort. Az önmagát „authsidernek” valló, szösszeneteit felolvasó, Garainé Lóránt Andrea. A képzőművész, de jellemzően bábművészettel foglalkozó, a Birimálé BábSzínház lelke, Lóránt Lujza, aki egy vásári bábjátékkal lepi meg a közönséget. A már magában sokoldalú, és nekünk az édesapa szószerinti inspirálása alatt készült animált művét bemutató Lóránt Demeter. Végezetül, de nem utolsó sorban, az unokákat ismerhetjük meg. Garai Rebeka fotóival, a Verőköltő zenekarból a festő és szövegíró Gressai Ferdinánd gitáron és Gressai Mánuel dobon teljesítik ki a művészet képzeletbeli palettáját, hogy a sorozat szempontjából várható zene, a program szerves része lehessen. 

A beszélgetéseket, a szokásnak megfelelően, Baji Miklós Zoltán (BMZ) képzőművész moderálja, aki most is, mint régi ismerős, az interjúvolást bennfentessé varázsolva nyújtja át az est közönségének.

Lesz, mint mindig, tombola, de mert ez az alkalom kicsit más, mint a többi, nyeremény is több lesz, és a pohár bort sem csak magában, hanem egy-egy falat holland sajt kíséretében élvezhetik majd a programra ellátogatók.

A Komolyan lazulós című rendezvény teljességgel összművészetivé duzzadva 2016. június 3-án, pénteken, 17.00 órás kezdettel kerül megrendezésre a Munkácsy Mihály Múzeum Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjteményében, a múzeum és a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány szervezésében, melyre a belépés ingyenes.

Ván Hajnalka
művészettörténész

facebook.com/events/1779058175662176

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése