2015. október 11., vasárnap

Holland-magyar dzsessz-est Békéscsabán


Az igényes zene minden kedvelőjének különleges élményt ígér a holland Marlies Claasen Group és a Budapest Saxophone Quartet koncertje hétfőn este Békéscsabán, a Csabagyöngyében.

Marlies Claasen énekesnő és a Budapest Saxophone Quartet 2012 októberében, a kvartett egyik hollandiai koncertjén találkozott először. Az elhangzott híres és népszerű zeneművek sikerét követően fogalmazódott meg a zenészekben egy esetleges közös, érdekes és teljesen egyedi projekt ötlete. A Budapest Saxophone Quartet ugyanis rendszeresen és régóta koncertezik együtt a legkülönfélébb formációkkal, így nem véletlenül merült fel az ötlete egy Marlies Claasen triójával közös munkának.

Eredetileg Marlies együttesének új lemezén csak pár műsorszámban működött volna közre a szaxofonkvartett, ám végül egy, az eredeti elképzelésnél izgalmasabb produkció állt össze; saját számmal (valamint filmzenékkel, híres előadók, szerzők számaival) hozták létre közös műsorukat, hiszen ez az egyedülálló hangszerösszeállítás és felállás (női énekhang, gitár, ütőhangszerek, 4 szaxofon és klarinétok) új, saját hangot teremtett előadásukban.

2013 nyarán elkészült az első közös lemezük „Silent Words” címmel, majd 2014-ben lemezbemutató koncertturnéra indultak Hollandiában. Az egyedülálló produkció azóta több külföldi turnén szerepelt sikerrel. Az együttes előszeretettel előadott saját műsorszámait többnyire a Claasen-Klein házaspár komponálja: Marlies többnyire a zenemű szövegét írja, míg Tom Klein a dallamot komponálja meg. Egyik ilyen népszerű daluk címe: „Dad’s Guitar”. Közös produkciójuk eredménye a híres „Tavaszi szél vizet áraszt” is, amely egyedi hangszerelésének köszönhetően mindig elnyeri a közönség tetszését külföldön is.

A Marlies Claasen Group és a Budapest Saxophone Quartet október 12-én este hétkor kezdődő koncertjére a belépés díjtalan.

A két együttes tagjai:
Marlies Claasen – ének, Tom Klein – gitár, Arie den Boer – ütőhangszerek, Szepesi Bence – klarinét/szaxofon, Puskás Levente – klarinét/szaxofon, Tószegi Bernát – klarinét/szaxofon, Horváth Marcell – klarinét/szaxofon

Forrás: www.csabagyongye.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése