2016. január 22., péntek

Az Isten balján a Nemzeti Színházban is


Zelei Miklós: Az Isten balján – Situs inversus című darabja 2016. január 25-én a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében lesz látható.

Zelei Miklós: Az Isten balján - A Békéscsabai Jókai Színház vendégjátéka a Nemzeti Színházban

Zelei Miklós drámája 2012-ben a Békéscsabai Jókai Színház egyfelvonásos drámapályázatára készült. A beküldött 175 színdarabból a felolvasószínházi bemutatásra kiválasztott 13 – ezen belül nem rangsorolt – darab közé került, s Kolti Helga rendezésében, Katkó Ferenc előadásában sikert aratott a szarvasi vízi színházi és a békéscsabai TeÁtriumban rendezett bemutatón. A kolozsvári Komp Press – Korunk Kiadó 2013 elején a darabot önálló kötetben is megjelentette.

A történet szerint, Ady Endrének nem sikerül meghalnia 1919 telén. A Situs inversus Isten balján című darabban éppen ezért konstancai internáltként több túlélési esélyt kell latolgatnia. „Legyen hajógyári törzsgárdatag, esetleg a szekuritáté ellenőrzésével és irányításával vállalja el a Konstancai Harcos című román napilap szerkesztését? Álházasságengedély megszerzésével próbáljon átjutni az „anyaországi" paradicsomba, ahol majd a kezdődő demokrácia egyik pártja frakcióvezető-helyettesének instrukciói nyomán országimázsjavító költeményeket írhatna, de ha okosan hallgat, esetleg akkor is cseng a kassza. A szerepeket, az összes színre lépőét, maga Ady játssza, vagyis Katkó Ferenc, talán azért is, hogy a színház kedvet csinálhasson a tudattöbbszöröződés és -hasadás korszerű (trendi) állapotához. A darab minden eddigi Ady-képet felülír."(Zelei Miklós)

Zelei Miklós: Az Isten balján – Situs inversus
katasztrófaakrobatika egy részben

Főszereplő: Katkó Ferenc
Közreműködik: Csomós Lajos

Súgó: Köböl Lilla
Ügyelő: Szepsi Szilárd
Videotechnika: Heltai Ákos
Zeneszerző: Bajovics Milán
Rendezőasszisztens: Keserű András
Rendező: Köllő Miklós

Nemzeti Színház, Kaszás Attila terem, 2016. január 25, 19.30

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése