2016. január 21., csütörtök

Neves előadók emlékeznek a legendás Radics Bélára


2016. február 6-án az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban Emlékkoncertet rendeznek a legendás gitáros, Radics Béla 70. születésnapja alkalmából.

Neves előadók mellett fiatal feltörekvő muzsikusok is emlékeznek a hetven éve született magyar gitárkirályra Angyalföldön. A hatvanas-hetvenes évek örömzenéléseinek korszakát idéző óriási rock dzsemborin Radics Béla szerzeményei, illetve példaképeinek dalai elhangzanak majd.

Egyetlen, sokszereplős örömzenélésnek is felfogható a Radics Béla születésének hetvenedik évfordulójának tiszteltére rendezett megemlékezés. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ színpadán a rock-blues műfajának kiválóságai tisztelegnek Magyarország korai gitárhőse előtt, aki pontosan aznap, február 6-án töltené be hetvenedik életévét, amennyiben harminchat esztendősen az életben maradás mellett teszi le voksát. Ha az aggodalmaskodó figyelmeztetéseket nem az óta hírhedtté lett beszólásával üti el: „nem vagyok én teknősbéka, hogy százhúsz évig éljek!” Hogy ennek nagyjából harmadát töltötte el a földi létben, abban önnön makacsságán túl, főképp a kultúrhatalomnak, de környezetének is jócskán van felelőssége.  

Az emlékkoncerten három generáció muzsikusai idézik fel minden idők egyik legnagyobb magyar gitárosának emblematikus szerzeményeit, de felcsendülnek, vagy inkább feldübörögnek majd azok a rock-blues klasszikusok is, amelyek Radics Béla repertoárjának „kemény magját” képezték. Köztük olyanok is, amelyek a Taurus ex-T 25-75-82 feloszlása óta élőben soha, sehol nem hangzottak el, de mégis a Radics-repertoár fontos hardrock darabjai. Tátrai Tibor, Póka Egon, Harmath Albert és Pintér István, mint egykori zenekari tagok és harcostársak a Tűzkerék, a Sakk-Matt, illetve a korai atlantiszos időket idézik, amíg a középgenerációs esztergomi Tűzkerék xT zenekar elévülhetetlen érdemei közé tartozik a Radics- életmű reinkarnálása, és immár negyedszázados folyamatos gondozása. Vörös István a Nevada zenekarban váltotta a Kapitányt, Török Ádám a Sakk-Matt kezdetén küzdött az énekesi poszttal és Radics kritikájával. Kalmus József kortársként és jól ismert blues-énekesként, a kiváló torkú Mr.Basary immár követőként rója le tiszteletét a gitárkirály emléke előtt.

Az egri Team Rock Band, aki tíz évvel korábban egy elveszett Taurus-dalt (Emberi szóval) keltett új életre, a mellett a legendás szupergrupp legjobb nótáit eleveníti fel önállóan, illetve Takáts Tamással. De itt vannak a fiatalok is, akik tovább viszik, illetve életben tartják a legendát: Szakadáti Mátyás az alkalmi Radics Béla Emlékzenekar tehetséges dobosa, Pleszkán Écska, Magyarország egyik legkarakteresebb orgánumú blues-énekesnője és Körmendi Roland, aki egyéni stílusával a hardrock világát képviseli. Emellett olyan invenciózus gitárosok szaggatják majd a húrokat, mint Gazdag Viktor, Gönci György, vagy épp a műsort indító BluesSteel zenekar nagyszerű szólistája, Vámos Péter.   

2016. február 6-án 19 órától, várhatóan három órán keresztül szól a blues és a rock Magyarország első gitárhőse, a fiatalon elhunyt Radics Béla tiszteletére. A rendezvénynek az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ ad otthont (1131 Bp. József Attila tér 4.). Jegyek a Rockdiszkontban (1068 Bp. Király u. 108), valamint a pesterzsébeti (XX. kerület) Ady Endre utca 84/B. sz. alatti bőrdíszmű üzletben 3.000.-Ft-os áron, korlátozott számban kaphatók.

Az esemény fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

Forrás: zene.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése