2016. január 28., csütörtök

Oláh Szabolcs Quintet koncert a K11-ben


Budapesten, a K11 Művészeti és Kulturális Központban ad koncertet 2016. február 5-én 20 órától az Oláh Szabolcs Quintet.

Oláh Szabolcs gitáros-zeneszerző 2012-ben alapította meg kvintettjét a fiatal magyar jazz-generáció meghatározó egyéniségeivel. A együttes repertoárján a zenekarvezető kompozíciói szerepelnek. 2013 őszén jelent meg első lemezük ’Connection’ címmel. 2015 áprilisában a Quintet új lemezanyaggal jelentkezett. A ’Gleam’ című albumon Szabolcs legújabb darabjai szerepelnek. A személyes hangvételű, dallamos szerzemények előadásmódját a modern kreatív jazz felfogás jellemzi. A tagok különböző formációkban évek óta játszanak együtt, így jól ismerik egymás zenei gondolatait, koncertjeiken nagy teret kap a spontaneitás.

Oláh Szabolcs 2005-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-gitár szakán. A Szolnoki Dóra Quintet és a Fekete-Kovács Quintet mellett többek közt a Modern Art Orchestrában, valamint Szőke Nikoletta Triójában és Szendőfi Balázs Piccolo Inn nevű zenekarában hallhatta gitározni a közönség. Meghatározó volt számára Dés András Triója és saját, 2002-ben alapított formációja, az Oláh Szabolcs Quartet is. 

A zenekarvezetőt a gitározással párhuzamosan mindig is foglalkoztatta a zeneszerzés. Saját kvartettje mellett évekig a Modern Art Orchestra egyik szerzője, hangszerelője volt. A Dés András által létrehozott Konzervnyitó Akciócsoport meghatározó zenekar volt Szabolcs számára, folyamatos zeneszerzésre inspirálta. 

Oláh Szabolcs munkásságát számos díjjal jutalmazták. Többek között 2004-ben a Magyar Jazz Szövetség versenyén a legjobb hangszerelő díját nyerte el. Ugyanezen a versenyen 2014-ben övé lett a legjobb kompozíció. Gitárosként 2008-ban Artisjus díjat kapott a magyar zeneművek bemutatásában végzett tevékenységéért.

Tagok:
Ávéd János – szaxofon
Oláh Szabolcs – gitár
Cseke Gábor – zongora
Soós Márton – bőgő
Dés András – ütőhangszerek

www.szabolcsolahmusic.com
www.facebook.com/olahszabolcsquintet
www.facebook.com/events/1547086272272663

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése