2016. március 29., kedd

A torokéneklés világsztárjai


2016. április 25-én Szegeden lép fel a világ talán legismertebb torokénekes csapata a tuvai Huun Huur Tu. 

A Huun Huur Tu által játszott zene a tuvai kultúra birka és rénszarvas pásztoraitól származik, megjelenítve azt a különleges torokéneklési technikát mellyel az énekes egyidejűleg két különböző magasságú hangot szólaltat meg: az alaphang és egy sornyi tagolt felsőbb harmonikus hang egybeillesztésével, rendkívüli virtuozitással alakítja ki a dallamot, kanonikus stílusban. Nehéz feladat egy olyan zenei kultúra közvetítése a kívülálló számára, mely nagyon kapcsolódik a helyhez, az emberhez, ahonnan származik, miközben a nyugati közönség szinte semmit sem a tud a tájról és annak hangzásvilágáról.

A 150.000 lelket számláló dél-szibériai türk néptörzs megőrizte a zene teremtésének vitathatatlanul a világon legősibb formáit. Ami ezeket a formákat egymásba ötvözi a mimezis vagy imitáció. Imitálva, vagy művészien reprodukálva a természet hangjait, a zene szerzői keresik a kapcsolatot olyan szellemi lényekkel és erőkkel melyek az életükben fontos szerepet játszanak. A tuvaiak képesek fizikai környezetük leírására egyfajta zenei hangkép előállításával, szöveges énekeiben, torokéneklésükben, süvítő, sípoló hangjaikban vagy más éneklési technikáikban. A tuvai zene nem absztrakt, mint a nyugati zene általában, hanem sokkal inkább reprezentatív, terméke egy imitációs kultusznak mely kifejezője a világ egyfajta szellemi értelmezésének….

A Huun-Huur-Tu számtalan koncert és fesztivál fellépés után Európa szinte minden országában, Amerikában, Japánban és Ausztráliában is veterán előadónak számít. Elsőszámú nemzetközi előadói a figyelemre méltó tuvai zenei kultúrának.

Jegyár:
elővételben: 1-10.sorig: 6000 Ft, 11-18.sorig: 5500 Ft, 19-26.sorig: 4900 Ft.
A rendezvény napján egységesen: 6500 Ft.

facebook esemény: www.facebook.com/events/1672778376293805

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése